• Advertisement

Recepten van Eduard



Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:13

Als het met de Pasen lekker warm wordt.
Kan je voor gemakkelijk en licht eten gaan.
Trek van een kalfsschenkel een geurige pot bouillon.

Het garnituur wat er in gaat is een halve ui, geschroeid boven vuur.
Daarin steek je een paar kruidnagels.
Wat takjes selderij een paar repen prei en wortel.
Ik persoonlijk hang er ook nog rozemarijn en tijm bij.

De bouillon gebruik je dan voor een heerlijk lichte voorjaar soep.

Doe de groente even apart blancheren in een pan kokend water.
Groente die je er in kan gebruiken zijn;
Lente ui, jonge worteltjes, peultjes, aspergepunten, wat diepvries erwtjes, gehalveerde kers-tomaatjes en wat fijn geknipte peterselie en bieslook.

Kan heel weinig zeezout in en wat druppels worchestershire sauce.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aangezien het toch licht moet blijven dan zo maar verder er mee.

Neem een mooie kalfschnitzel.
Doe die om en om licht aan bakken.
Neem een plak pittige jonge kaas.

Die bestaan echt.
Moet je kijken bij de kaasboer naar een boerenkaas, is van rauwe melk gemaakt.
Vragen naar een graskaas met veel gas belletjes erin.
Is in feite een mislukte kaas door niet goede bereiding.
Maar die heeft in mijn beleving een geweldige smaak.
Het best ontwikkeld die in kazen van ongeveer 5 kg.

Leg de dikke plak kaas op de schnitzel.
Snijd er wat champignons op. ( de bruine voor meer smaak )
Het geheel even onder de gril.
Als de schnitzel warm bleef een kwestie van minuten.
Als de kaas gesmolten is, is die klaar.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de groenten zou ik de Herwig sla nemen.
Was de normale zoete krop sla als basis.

Zijn methode als ik mij goed herinner;

Teentje knoflook over de binnen wand van de sla schaal smeren.
De sla in stukjes scheuren nadat die opgefrist is in ijskoud water.
Gaan gehalveerde kers tomaatjes in.
Gehalveerde radijsjes.
Zoete fijn gesneden witte ui. Pas op niet alle witten zijn zoet.
Kan een appel in ook al klein gesneden.
Witlof is de tegenhanger van het zoet gaat er dan ook bij.
Mocht je nog een voorkeur van een groente hebben voor erbij, denk aan asperge die overbleef, gewoon doen.

Meng de salade en op het laatste moment voor opdienen.
Bak wat bacon uit met een stukje vet spek.
Schep de krokant gebakken vlees en spek er uit.
Gooi wat in blokjes gesneden witte brood in de hete vet resten.
Bak het brood knapperig totdat het vet erin opgenomen is.
Strooi het over de sla en dan direct op tafel ermee.

Hoeft verder geen zout of peper bij.
Smaken komen ook zo wel goed uit de bus.

Aan aardappel erbij zou ik gaan voor de krieltjes.
Mooi bruin gebakken.
Durf er een fijn gemaakt bouillon blokje over uit te strooien.
Gelijk met de fijn gehakte bieslook en wat tijm.
Dit er over gooien gebeurt als de krielen klaar zijn en het vuur er onderuit is.
Druppel maggi kan ook nog evenals wat zeezout.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dit weggewerkt te heben zou ik afsluiten met een mooie sorbet.
Kan je goed zelf maken met room ijs en wat fruit uit blik.

Als bijzonderheid doe een jonge graan jenever er overheen gieten.
Kan en mag ook glas witte wijn zijn.

Toefje slagroom er op om het af te maken.

Als drankje bij deze voorgaande gerechten zou ik kiezen voor een wit biertje.

Voor hen die niet zonder kunnen deze dagen.
Mogen ook nog wat gekookte eieren bij de sla.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:14

Bak mooie dunne flensjes.
Beslag van patentbloem ei pilsner bier, zout

Geen zin daarin?
Zijn ook kant en klaar te koop bij de super.

Maak salade van,
IJsbergsla
Zoete witte ui
Tomaat b.v pommadore. (eier tomaat)

Verhouding 1,5 : 1 : 1 in volume

Kruiden zeezout
Peper
Paprikapoeder zoet

Als saus, afgedunde knoflook saus met water.
Tomaten saus aangesterkt met chilly peper of lombok peper.
Ook deze saus dun maken.

Kunnen dan druppelgewijs er op.
Biertje dit keer eigen keus maken.

Met Palm wacht je kalm.
Met een witte zie je het helemaal zitte.

Kan zowel koud als warm worden gedaan.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:15

Maak zelf de pizza
200 gr bloem en een zakje gist
Los de gist op in lauw water
Gooi dit bij de bloem met een flinke scheut olijf olie.
Indien nodig nog wat warm water er bij.
Moet een deegbal worden.
Doe er zelf altijd zout oregano en tijm bij tijdens het kneden.

Uitrollen en in een oven zetten op 200 graden of meer.

Beleg kan van alles zijn doe hier meestal tomaat ui salami en kaas.
Kruiden met zout, peper, paprikapoeder, oregano, tijm, en basilicum.

Als die krokant wordt plusminus 15 min.
Het beleg er op en dan afbakken tot de kaas goed is weggesmolten.


Maak er een sla bij van zoete kropsla, radijs, komkommer, paprika en tomaat.
Doe daar alleen een fijne olijfolie over, verder niets dan wat bekende kruiden, zout, etc.
Apart er bij ansjovis.
Voor de liefhebber kan ook knoflook in net zoveel als je wilt.

Prima met een wit biertje erbij.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:17

Geef hier dan de werkwijze in voorkomend geval dat je de kok moet adviseren op je wereld trip.

Buikspek van varken, wat voornoemd vlees in stukken gemaakt.
Bloem, rode wijn, zout, peper, kleine uitjes.
Voor bouquet garni laurier, peterselie, tijm, knoflook.

De vlees delen dicht schroeien.
Dan met bloem bestuiven en nog even doorbraden.
Dan dit apart leggen en warm houden.
Uitjes in wat boter aanbraden.
Dit gaat in de pan waarin het vlees werd gebraden.
Vuur weer aan en de zaak afblussen met de wijn.
Tevens de aangekoekte delen losroeren met een houten lepel.
Als het aan de kook komt het vlees terug in de pan.

Als extra kon er bij het aanbraden van de uitjes wat champignons mee gebakken worden.
Een tomaat doe ik er zelf altijd ook nog bij.

De hele hap nu lekker laten doorgaren.
Kan als het gaar is de botjes uit het vlees halen.
De pot kan wat gevulder worden gemaakt door er wat van de roux in op te lossen.( zie eerder bereiding ervan)

Zou een bourgogne kiezen als drankje.

Misschien zelfs een bordeaux.
Voor de groente zou ik rode kool of savooi kool kiezen.

Aardappels zou ik in puree vorm serveren.

Deze dan even onder de gril zetten met wat zeer fijn gesnipperde ui op de top en wat kaas, deze licht bestrooien met paneermeel.

Dat het U wel moge bekomen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:20

Is een kersen sauce;

1 dl port
Geraspte schil van een sinasappel.
5 eetlepels rode bessen gelei
5 eetlepel ontpitte kersen.
Heel klein beetje zout
Nauwelijks merkbaar puntje kruidnagel.
Eveneens wat verse zwarte peper niet proefbaar er bij.

Als je kersen vers neemt iets suiker erbij.
Kies dan voor bruine bastard suiker.
Anders is licht gezoete uit de wek geschikt.

Verder is hier eenvoud troef.
Port met de kruiden erin voor de helft inkoken.
Dan de gelei en de kersen er in.
Even rustig door laten trekken.

Kan bij divers wild gebraad.
Door de samenstelling ook bij, bijvoorbeeld gans of eend.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jagers sauce;

150 gr gehakte champignons.
1 eetlepel boter
1 eetlepel fijne olijfolie
1eetlepel fijn gehakte sjalotjes
½ dl Cognac
1 dl witte wijn
3 dl demi glace sauce
½ dl tomaten sauce
1 eetlepel vleesgelei
Vers gehakte peterselie

De champignons met de sjalot aanfruiten.
Niet te hard laten gaan op het vuur.
Als het begint aan te kleuren de drankwinkel erin.
Tot de helft in koken
Dan de demi glace saus er in eveneens de tomaten saus en de vleesgelei.
Nu nog een paar minuten zachtjes door laten gaan.
Voor opdienen de peterselie er door doen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:22

Maak een prutje van tomaat olijfolie zout, peper, knoflook
Laat dat zachtjes garen op kalm vuurtje.
Leg wat gehakte peterselie er naast.

Als het wat is ingedikt en een zachte smeuïge uitstraling heeft.
Apart zetten en warm houden.

Dunne vis filets op de gril leggen en naturel heet maken op de ene kant en andere kant.
De saus op laatste moment met gehakte peterselie verrijken.

Dan er op scheppen het geheel, vis met saus, omdraaien.
Andere kant ook beleggen met de saus en dan weer omkeren.

Prima met geroosterd brood, stokbrood of anders.
Heel licht medium wit wijntje.

In plaats van middagpauze met thee op de vrije dag.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:22

Kan natuurlijk ook koken met spul uit de winkel.
Kan daar wat kalkoenvlees of kip filet voor nemen.
Houd je van een stevigere smaak probeer dan eens Champ lappen.

Is geen grap, worden hier de blonde koeienrassen uit frankrijk genoemd.
Geven een licht kleur vlees, bijzonder mals en smakelijk vlees.
Mag een riblap zijn voor stevig of entrecote voor snelle roerbak

Gaat over 100 tot 150 gram per persoon.
Doe dit wat aanbakken, minuutje of 5.
Behalve als het entrecote is die moet echt wel korter.
Mag zelfs rose zijn als het klaar is en op tafel komt.

Per persoon twee kleine aardappels in kleine brokjes snijden.
Deze snel op maximaal vermogen aangaren.
Gaat voor twee personen binnen 4-5 minuten.

Als groente pak je een mix van peultjes, worteltjes, ui, maïs, of maïskolfjes, sperzieboontjes, paprika stukjes en eventueel wat champignons.

Ook dit kan voor gegaard worden in de magnetron.
Duurt een minuutje of drie.

Kruiden doen we met zout, peper, zoete paprika poeder, kerrie poeder, puntje sambal oelek, worchestershire saus en wat ketjap manis.

Volgorde gaat zoals het hier staat.
Begint met vlees bakken in iets olijf olie.
Gelijk de aardappel in de magnetron.
Dan bij het vlees doen en kruiden erbij.
Erna, tegelijk de groente in de magnetron.
Als die er uit kunnen ook bij de pan toevoegen.

Kruiden dus als het vlees en de aardappel samen in de pan zijn.
Groenten blijven dan redelijk naturel als die nog even mee geroerd worden.

Drankje hierbij vind ik een Frans rosétje wel kunnen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:23

Voor gemakkelijk en vis liefhebbers

Gerookte schelvis fileren of laten doen bij de visboer.
Vel en graten weg ermee.

Op een schotel ermee met een klont gras boter.
Klein beetje melk voor niet te droog worden.
kleine 4-5 minuten opwarmen op matige warmte.
Magnetron half vermogen.

Bij zetten sauskom met wat gesmolten boter met wat gekookt ei er in gehakt.
Mag je de Opperdoezer aardappel er bij zetten.

Dit keer maar geen drankje.
Al is het maar om te laten weten dat het zonder ook kan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansjovisjes.
Gewoon door de bloem er mee.

Doe je door plastic zak ermee te voorzien, dan de Ansjovis er bij en ff schudden met die hap.

Heel kort frituren dan.
Erbij licht geroosterd witbrood.

Zie dit maar als een tussendoortje voor als ze moeten komen van ver.

Je kan er voor het door de bloem halen wat vers gemalen zeezout en of peper er op doen.
Wordt het ook tijd om te zien of de thuis tap op scherp staat.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:26

Soepje voor de meisjes.

Doe wat kip garen in water waar al een bouillon blokje van kip zit.
Smaak moet iets steviger worden.
Garnituur erbij van selderij, stukje wortel, takje peterselie, ui met laurierblaadje en kruidnagel.

Die ui even aanschroeien boven vlam dan het laurierblaadje er op leggen en vastprikken met de kruidnagel.
Gaat op die manier in de bouillon.

Doe wat rijstebloem aan maken met wat melk en doe dat aan kokende melk toevoegen.
Zodat het binding maakt.

Maak wat boter heet en doe er kerrie in.
Dit even aanwarmen om de smaken goed los te maken.

Vervolgens bouillon mengen met het boter en kerrie mengsel, erna de gare rijstebloem pap er bij.
Dan zeven en in de gezeefde vloeistof de stukjes kip terug plaatsen.
Op smaak afmaken met vers gemalen peper , zeezout, en wat druppels Worcestershiresauce.

Voor het serveren kan er nog een scheutje verse room in worden geschonken.
Een geknipt peterselie takje voor het accent erbij.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gevulde tomaatjes / baby paprika’s / kers tomaatjes / zoete punt paprika's

Eieren koken doorsnijden en dooiers er uit pikken.
Doorsnijden met eiersnijder in plakjes.
Plakjes worden de onderzettertjes.

Dooiers opkloppen met boter voor meer volume.
Gedeelte gebruiken om met fijn gesneden ansjovis aan te maken.
Deel doen met tomaat puree.
Deel doen met mayonaise.
Deel met kappertjes.

Smeerkaas opwerken met verse gemalen peper.
Smeerkaas opwerken met zoete sambal nasi goreng variant
Smeerkaas opwerken met Spaanse peper in stukjes gesneden.

Tomaatjes ontvellen door ff in kokend water te doen erna in koud en dan het velletje er af.
Tomaatjes opsnijden in parten tot bijna onder aan.
Blijven dus van onderen aan elkaar zodat er bloemvorm ontstaat.

Baby paprika’s openen door kapje eraf eventuele binnenwerk wegruimen.
Kers tomaatjes halveren en iets uitlepelen voor wat ruimte.
Mooie stukken snijden uit de punt paprika

Dan met lepeltje of spuitzakje het hart in de tomaat vormen.
Dit met alle genoemde ei variaties.
Wat geknipte peterselie voor het mooi er op.

Smeerkaas varianten gaan in de paprika en kers tomaat en op de punt paprika stukken.

Drankje;
Neem een aanmaak vruchten sapje, Limoen , grapefruit of anders wat je lekker vind.
Doe er per liter aangemaakt met bronwater een flinke scheut wodka of whisky bij.
Uitschenken en wat ijsblokjes er in.

Klachten over duiven die te snel thuis komen worden niet in behandeling genomen :lol: :lol: :lol:
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:28

Ei bakken?
Kan ook anders.

Bord met wat gras-roomboter er op doen.
Hierop dan wat aspergepunten in wat room er op leggen.
Dan nog wat fijn gesneden champignons uit blik of pot er tussen doen.
Eitjes breken en er op leggen.
In de oven ei laten stollen.

Als garnering wat reepjes gerookte ham.
Sneetje geroosterd casino.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei bakken?
Kan ook nog anders.

Bord met wat gras-roomboter er op doen.
Eitjes breken en er op leggen.
Dan nog wat fijn gesneden champignons er tussen doen.
In de oven ei laten stollen.
Geroosterd half niertje er bij plaatsen.

Sneetje wit brood voldoet prima.
De jus van het voorgebakken niertje kan er ook nog bij.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog meer eieren.
Nu als maaltijd.

Doe voorjaars groenten aanfruiten in een braadpan.

Lente ui, jonge worteltjes, peultjes, erwtjes, prei, tomaatjes, selderij, asperge-punten groen of wit, broccoli, gesnipperde zoete paprika of gewone paprika.

Dit voorgaande om de gedachten te bepalen.

Neem gewoon wat voorhanden is en laat weg wat er niet is op dat moment.
Maak wat blokjes jonge kaas.

Doe de hoeveelheid eieren die nodig is voor het aantal personen lekker loskloppen peper en zout erin.
Houd je van pittig?
Snijd wat spaanse peper fijn en doe die er in bij de eieren.
Met of zonder zaad naar gelang je pittig te pittig vind.

Eieren te kort?
Kan met wat melk en meel het volume vergroot worden.
Betekent dan dat er extra zout en of peper bij moet.

Gaat de eierenprut in een hoge koekenpan waarin wat boter zit.
Even aan laten warmen.
Dan de aangefruite warme groente er op.
Als laatste de blokjes kaas er over.

Deksel er op.
Met een heel zacht vuurtje er onder de handel laten gaar worden.
Als de onderkant te bruin wordt ging het te hard.
Als de bovenkant gestold is het klaar.

Gaat het vaker mis vanwege de slecht regelbare vlam onder zulk een pan.
Dan gewoon in de oven er mee.
Zou ik een ovenschaal er voor gebruiken.

Kan ook in de magnetron, denk dan aan 20 minuten bij een 30% stand

Dit is prima als maaltijd te doen.
Echter ook uitstekend als koud hapje.

Met alle soorten van brood te combineren.
Ook al met alle drankjes zowel biertjes in kleur en maat alsmede wijntjes.
Zou daarvan wel alleen de lichte nemen.
Hier zeggen we dan de normale slobberwijn.

P.S.

Als extra kan er voor de visliefhebber ook nog wat ansjovis op worden gelegd.
Zelfs met gerookte zalm combineert het nog uitstekend.
Ik zou zeggen durf eens wat.
Kan bijna niet mis gaan met dit gerecht.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:30

Neem een kilo kabeljouw.
Voor goedkoper gewoon koolvis nemen.

Deze pocheren tot gaar.
Graten er uit nemen en vel verwijderen.

Maak een puree van 1/5 kilo gekookte aardappel en 1/4 liter melk.
Maak op smaak met zeezout, peper en wat paprikapoeder.
Meng er de vis doorheen.
Het geheel moet wat luchtig blijven.

Op een vlakke ovenschaal zetten.
Wat paneermeel er over strooien en een snuifje kerrie poeder.

Onder de gril zetten en mooi korstje er op laten komen.

Voor het op tafel te zetten een randje gehakte chinese kool er langs leggen als garnering.
Wat plukjes krulpeterselie bovenop de schotel strooien.

Als groenten jonge zomer-worteltjes met peultjes.
Gooi in het kookwater ietsje zout en nog minder suiker.
Beetgaar koken afgieten en een klontje roomboter er op doen voor het serveren.
Ook hier nog een toefje krulpeterselie op.

Denk er aan wortels eerst en dan pas de peulen in het water.
Wortels vragen meer kooktijd.

Doe er maar een licht-fruitige jonge Bordeaux bij ietsje kouder als normaal.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:30

Stoof potje,

Neem wat kalfsvlees, beenstukje, schenkel stukje.
Ieder geval iets wat en bot bevat en behoorlijk wat vlees.

Hak, of laat het in stukken hakken door de slager.
Door de bloem er mee en aanbraden.
Laatste stuk wat fijn gehakte ui er bij doen.
Heel klein stukje rookspek er ook nog bij braden.

Dan bouillon er op met een halve fles wijn.
Doe er grove stukken van stevige groente er bij.
Wortel, ui, prei, aardappel, bloemkool of broccoli
Die twee voor gaande niet tegelijk, smaken absoluut niet samen.
Kan ook paprika in verschillende kleuren bij.
Erwten soorten en bonen soorten.
Denk dan aan sperziebonen en tuinbonen.

Kortom het gaat op een te rijk gevulde soep gelijken.

Als smaakmakers enkele takjes selderij, peterselie, rozemarijn, laurierblaadje, kruidnagel, zeezout, peper, half dopje worchestershire saus.
Lekker laten prutten die handel totdat alle gaar is en het vocht aardig laag geworden is.

Passen alle soorten Frans gebakken brood bij.
Zou de tafelwijn wat lichter houden met een jonge Bourgogne.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:31

Kalfs lapjes.

Peperen en zouten.

Door de bloem halen, door het ei en dan door paneermeel.
In deze volgorde.

Bakken in geklaarde boter.
Kan in de boter nog wat dikke plakken achterham heet maken.
Direct tezamen aan tafel brengen.

Wat ook nog een toffe variant is als je de paneermeel mengt met geraspte Parmenzaanse kaas.

Gebakken aardappel schijfjes passen er prima bij.

Als groente kan een mix van voorjaar-worteltjes en doperwtjes of peultjes.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:32

Deed vandaag wat pistoletjes in de magnetron-oven zetten.
Geef die altijd 20 minuten vanwege opwarmtijd enzo.

Maakte een sla van zoete witte ui cocktail-tomaatjes uit Limburg.
Komkommer, botersla, en zomer-worteltjes.
Deed er ook zeer klein gesneden blokjes oude kaas erdoor.
De tomaatjes in vieren.
De worteltjes geraspt
De ui en komkommer in fijne blokjes gesneden.
De sla op het laatst uit het koude water pakken
Goed uitslaan en dan ff grof snijden.

Alles nog even mengen en afsmaken met zeezout, peper en paprika poeder.
Doe de whisky saus erbij zetten.

Ook wat in de magnetron gekookte eitjes.

Pas op daar mee!

Moet op de volgende manier.
Schotel of bakje om ze in te doen met een druppel olie zetten.
Eitje breken en er in leggen.
Met vork eidooier in prikken.
Nu al gewenst zout en peper er op.

Zijn voor de zoutlozen ook al kruiden voor ei zonder zout.

Gaat in ongeveer 1,5 tot 2 minuten.
Maat is het aantal eieren en de wattage.
Gewoon af en toe gluren hoe ze gaan.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:33

Eenvoudig soepje voor als wachten toch weer langer duurt en het wat frisser is.

1 bosuitje oftewel lenteuitjes
1 pot wildfond
4 of zoveel meer als gewenst, duiven eitjes
4 theelepels Japanse sojasaus of japanse oestersause

Maak het bosuitje schoon. Snijdt het in dunne ringetjes.
Gebruik ook het mooie groene gedeelte.

Verwarm langzaam op een laag vuur in een gesloten pan de wildbouillon met de ringetjes bosui.
Breng water in een koekenpan een laagje water tot het bijna kookt.

Breek in dit water de eitjes en laat ze ongeveer 1 minuut op het vuur staan.
Schep ze, als het eiwit is gestold, met een schuimspan uit de pan.

Roer de sojasaus door de bouillon.
Schep de hete bouillon in kommen of borden.
Schep een of meer eitjes in de soep.
Kook de overgebleven eitjes 3 minuten en serveer ze als borrelhapje.

Of bak de eitjes in boter.
Pas op eiwit brand zeer snel aan, dus heel laag vuur of warmte.
Gaan prima op geroosterd brood die al met een plakje tomaat is belegd.
Snuifje zeezout erover.

Frisse Rose kan er gelukkig ook bij.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:34

Voor als we wat volk aan tafel krijgen.
Dezulke die meedoen aan prettig leven.
En er van uitgaan dat er niets gaat boven een goed gesprek.

Moet er wel voor brandstof worden gezorgd.
Gesprekstof hebben we wel.

Kan op deze manier niet garanderen dat het huis weer op tijd leeg raakt.
Ga er vanuit dat; Gezelligheid kent geen tijd.

3 Hazenruggen
100 gram boter
zout
peper
15 plakjes ontbijtspek
snufje gemalen kruidnagel
4 dl wildfond
2 dl witte wijn
6 eetlepels room
20 gram koude boter, in blokjes
1 theelepel kaneelpoeder

Voorwerk
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de boter in een ruime pan en bak de hazenruggen in 5 minuten rondom bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze in een braadslede.
Bestrooi ze met peper en zout, schep 3/4 van het bakvet erover en leg de plakjes ontbijtspek erop.
Zet de hazenruggen 10-15 minuten in het midden van de oven zodat ze rosé bakken.

Roer intussen de kruidnagel in de pan door de rest van het bakvet.
Giet de wildfond, wijn en de room in de pan, breng aan de kook en blijf roeren.
Haal de pan van het vuur, voeg de in blokjes gesneden koude roomboter toe en roer deze door de saus totdat een lichtgebonden saus ontstaat.

Breng de saus op smaak met de kaneel en de room.
Leg de hazenruggen op een plank en snijd met een scherp mes de filets los van het bot. Verdeel de filets over voorverwarmde borden, leg de krokante plakjes spek er op en lepel er wat saus bij.

Garneer met een takje tijm of marjolein.

Hazenruggen kan ook gefileerd worden gekocht.
De bereidingstijd is dan 6 minuten goudbruin bakken in de koekenpan, verpakken in aluminiumfolie en warm houden totdat de saus klaar is.
Een hele hazenrug is iets voller van smaak doordat het bot mee gebraden wordt.

Kan ook een kastanjepuree bij worden gedaan.
Zelf doe ik altijd een koekenpan met wat fijn gesneden ui erin aanbakken.
Doe daar ook altijd een theelepel bruine bastard suiker er bij.
Dan wat bospaddestoelen er bij en even doorbakken.
Teentje knoflook en wat zout en peper maken dat af.

Doe dat mengsel als variatie de ene keer door de saus, de andere keer weer apart.
Gaat dan ook nog wel als garnering bij de aardappel puree.

Drankje
Hierbij past een zachte, rode bordeaux,
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:35

Receptje uit Zwitserland

Wild pasteitje.
Maak een bladerdeeg van bloem en boter beetje zout.

Doe het uitrollen voor de vorm waar je de pastei in gaat bakken.

Pastei vulling
Wild gebraad resten.
Gebakken ui spekreepjes en champignons
Spaghetti of macaroni

De gebakken ui plus de andere ingrediënten afblussen met rode wijn.
Eventueel wat indikken met wat maïzena..
Het geheel mengen en dan als vulling gebruiken van de pasteitjes.

Het deeg droog bakken.
Bodem bedekken met ongekookte bonen of erwten.
Dit om te veel opbollen te voorkomen.

Dan de vulling er in.
Het geheel warm maken in de oven.

Kan als je ze klein houd prima als hapje in de avond.
Glaasje Bordeaux erbij.

Blijft het gesprek ook op gang.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog maar een uit de bergen daar.

Vis en groente stoofpot
Kilo vis kilo groente
Vis stevige denk aan kabeljauw, koolvis

Groente soorten kunnen zijn.
Wortel, tomaat, ui, paprika, witte kool, bleekselderij, prei, aardappel.

Schotel vullen met wat klontjes boter op de boden en vervolgens laagje vis dan een groente.
Doorstapelen in afwisseling met de gekozen ingrediënten.
De zaak onder het vocht zetten met witte wijn.
Kan ook een gedeelte vervangen met visbouillon.

Uurtje laten prutten.

Kan op tafel ook nog wat witte wijn worden gezet.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:38

Scandinavië

Hebben daar broodsoep.
Moet je een keer geprobeerd hebben.

125 gr zwart roggebrood
Liter bouillon
Eetlepel suiker
50 gr boter
Eetlepel bloem
Worstjes

Boter en bloem een roux van maken
Dan de bouillon erbij
Dan de vermalen roggebrood er bij
Half uurtje laten garen
Met suiker op smaak brengen.
Worstjes heel of in stukken erbij doen.

Eventueel wat soeparoma er door mengen.

-------------------------------------------------------------------------------------

Scandinavië

Ook een vruchtensoep

Pondje vruchten van wat het jaargetij op dat moment bied.
Bes soorten , bramen aalbessen, framboos.
Maar ook rabarber pruim etc.

Opzetten met koud water 15 min koken
Daarna door de zeef of vruchtenpers.
Terug in de pan en met suiker op smaak brengen
Kaneel, (stukje) en wat citroen om de smaak op te peppen.

Een flinke scheut witte wijn doet het er prima bij.
Stukjes geroosterd brood er in gestrooid op het laatst voor het opscheppen maken het leuk af.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:40

Rusland

Heeft ook een keuken van meer als duizend jaar.
Weet niet of die veel van de westerlingen kan bekoren.
Zeker als het om de koolsoepen gaat zullen er nog veel de wenkbrauwen fronsen.

Gaat het over de vleesgerechten zal het al bij meer in de smaak vallen.
Zijn ook daar wel dingen te vinden die bij vele van ons in de smaak gaan vallen.
Voor hen en voor de enkele Rus in onze lezerskring.
Smakelijk eten gewenst oftewel Prijatnogo Appetita

We zullen als eerste een soep doen waarvan iedereen wel heeft gehoord.
Borsjtsj soep
Soep is daar zo belangrijk dat het gezegde er bestaat van, als je een goede vrouw hebt en een goede kom borsjtsj soep, kan je een tevreden en gelukkig mens wezen.

Zijn daarom ook veel streken met haar eigen smaken.
Zal hier de kleinrussische variant geven.

300 gr. rundvlees 300 gr. Rauwe ham, 200 gr. Aardappel, 300 gr. Bieten, 2 uien, half bosje selderij, 1 prei, 1 winterwortel, 1 peterselie wortel, 500 gr kool, 50 gr tomaat puree, 50 gr vet, 15 peper korrels, zout, 3 eetlepel azijn, 1 laurierblad, 1 1/5 kopje zure room of Bulgaarse yoghurt,1 1/5 theelepel suiker, 3 kruidnagels.

Vlees met water opzetten gelijk erbij doen; de peper korrels, het zout, de kruidnagel de ui en laurier
We weten nog van eerder de ui aanschroeien op een vlam, dan de laurier er op vast prikken met de kruidnagels.

Gaan we de groente schoonmaken, dan stoven we die in het vet.
Erbij gaat de tomaatpuree azijn en suiker en eventueel nog wat zout.
Vlees uit de pan halen en in blokjes snijden.
Erna alles bij elkaar en laten garen, niet meer koken dan.

Voor het opdienen paar eetlepels zure room of de yoghurt er bij doen.

Een Russische vriendin deed altijd wat boekweit roosteren.
Gaf een heerlijke nootsmaak er aan.
Is een variant er op om ook maar eens te proberen..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zou Rusland niet wezen als er geen paddestoelensoep bij was.

Pondje paddestoelen dan maar 1/5 ui peper, zout, bosje peterselie
40 gr. Boter en bloem 1 eierdooier 2 hard gekookte eieren
Kopje zure room of Bulgaarse yoghurt.
.
Mogen cantharellen zijn, oesterzwam en nog meer van dat spul.
Grot champignons kunnen evenals de Japanse shi taki er ook al bij.


Gehakte ui met de peper en peterselie in water met wat zout koken.
De paddestoelen even smoren in de boter
Bloem er over stuiven en nog wat aangaren.
Nat van de gekookte uien er over en gaar maken.

Eierdooier in soepterrine doen en klutsen met de zure room of yoghurt.
Daar overheen de hete soep gieten.
Als laatste de in stukjes gehakte gekookte ei er door roeren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaviaar broodjes zal voor de meeste niet zijn weggelegd.
Kan dan ook nog anders gelukkig.

Witbrood roosteren
Met boter besmeren
Gaan het beleg in drie doen

Haring filet, zure augurk en hard gekookt ei

Als tussendoortje in de middag gaat dat prima.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog maar een

Witbrood roosteren,
Deze met boter besmeren

Hard gekookte eieren en radijs en wat bieslook fijn snijden
Met wat frites saus door elkaar mengen.

Op smaak brengen met vers gemalen peper en zeezout.

In een plakje gerookte ham rollen en op het brood leggen
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:42

Uit Estland mag tegenwoordig ook wat als eigen worden doorgegeven.

4 haring filets, 500 gr gekookte aardappels, 100 gr schouderham, 150 gr. restanten gebraden vlees, 1/5 kopje zure room of dikke yoghurt 2 eieren, peper, paneermeel, 40 gr boter.
De filets met de aardappels vleesresten en de ham door de vleesmolen draaien.
Dit vermengen met de ei dooiers peperen de zure room.
Eiwitten stijf kloppen en er voorzichtig door spatelen, moet luchtig blijven.
De hele hap in een vuurvaste schaal doen.
Bovenop de paneermeel en de in klontjes gemaakte boter.

In de oven van een mooi korstje laten voorzien.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Russische Haas in wijn

1 haas 500 gr. Varkensfricandeau 150 gr boter 1 ui, paprika, tomaat en geschaafde witte kool zout en peper 1/5 litertje rode landwijn ¼ liter bouillon
Haas schoongemaakt in stukken doen.
Varkens vlees gelijk op.
Vlees apart voorbakken in de boter.

Ovenschoten vullen eerst klontje boter
Dan laag op laag
Haas, ui, paprika, tomaat, varkensfricandeau, kool
Herhalen tot het gedaan is.

Wijn er op, bouillon er op.
Dan lekker laten stoven tot het gaar is.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

VorigeVolgende

Keer terug naar Recepten, gerechten en kruiderij



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 14 gasten