• Advertisement

Recepten van Eduard



Recepten Eduard

Berichtdoor Eduard » 21 apr 2010, 07:25

Aardappel salade.

Schil naar behoefte wat aardappels.
Mooie portie is een kilo voor twee personen.
Snijd ze in plakjes van gelijke dikte.
In de magnetron kan je een minuut of 5 geven op vol vermogen.
Ze zijn dan niet gaar wat dan ook de bedoeling is.

Zet de nog warme gekookte aardappel in het zuur van de augurken.
Hier mag een deel aan fritessaus worden toegevoegd evenals een flinke schep mosterd.
Enkele keren omscheppen en in de koeling laten staan voor een nacht.
Peper zout en peterselie gaan er nog bij als smaakmakers.
Zelf doe ik er ook wat maggi in en wat tomatensausen.

De ander dag het overtollig vocht er af doen en dan de andere ingrediënten toevoegen.

Neem wat kleine harde augurkjes en snijd die in kleine blokjes.
Restje doperwten, worteltjes.
Wat lente ui doet het ook altijd goed erin, eventueel te vervangen door bieslook
Voor vlees kan je kiezen voor wat ham of als je van pittig houdt salami of chorizo.

Het geheel is nu klaar om op tafel te worden gebracht.
Op een bedje van ijsbergsla kan dit prima.
Af garneren met kers tomaatjes asperge punten of ander voorjaar spul.

Met een stokbroodje o.i.d. prima voor het komende weekend.
Gezien de temperatuur die ze verwachten een prima hapje voor of tijdens het duiven wachten.

Potje bier is bij deze salade een aanrader. :) ;)
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten Eduard

Berichtdoor Eduard » 04 jun 2010, 14:56

Een deel chileense witte zoete ui.
Een deel rijpe tomaat.
Een deel ijsbergsla.

Gesneden en apart opgedient bij pizza of dergelijk gerecht.
Mag ook bij een roerbak; groente vlees variant zijn.

Kruiden kan met zout, peper, paprika en kerry worden gedaan.

Als toevoeging bij de BBQ gerechten is het ook al ideaal.

Sausen kunnen varieren van knoflook tot een hete salsa saus.

Is dus handig dit in huis te hebben voor de komende wachtdagen op duiven en hete temperaturen. :D
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten Eduard

Berichtdoor Eduard » 30 jun 2010, 14:43

Komend weekend dus eindelijk de kans om te testen. :lol: :lol:

Meloenthee vandaag gezet en als dan niet aangezoet ijskoud zetten.
Fijn hittedrankje wat de dorst goed lest bij heet weer.

Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten Eduard

Berichtdoor Eduard » 30 jun 2010, 14:50

Komkommer fijn raspen.
sjalot fijn snijden en erbij doen.

Enn deel olie en drie delen azijn mengen.
Op smaak brengen met suiker, zout, peper, maggi.
Als je liefhebber ervan bent kan er ook tobasco worden toegevoegd.
Rode peper mag natuurlijk ook al.

Het geheel mengen en koel zetten.

Een aanrader bij sandwiches die belegd zijn met fijne vleeswaar zoals roastbeef, Spaanse of Italiaanse naturel gedroogde en gezouten ham.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:01

Beginnen dan maar met sausen

Knoflook saus favoriet bij veel recepten tijdens de duiven wacht.

Frites saus................... ..........Merk Zaanse kost 0,30 euro per 0,5 ltr.
Knoflook paar teentjes,...........Indien niets gewend wat minder dan.
Koffielepeltje kerrie poeder.....Nederlandse koffielepel (kleintje)
2 eetlepels Dikke Yoghurt.......Kan ook zonder deze.

Kan het gewicht nog wat verdragen.
Dan maar volle room of creme frache, in plaats van yochurt

Zout, Peper, tijm, rozemarijn.....Naar smaak toevoegen.

Klop de frites saus los met een kloppertje
Doe er iets koud water bij om dat wat makkelijker te maken.
Snijd de knoflook fijn.
Voeg vervolgens alle spullen er aan toe.

Trekt pas goed door de andere dag na het maken.
Kan in de koeling gemakkelijk 6 weken goed blijven.

Past bij alle barbecue vlees.
Past zeker bij jonge duifjes krokant gebakken als borrelhapje.



Voor de dames dan, de Whisky sauce

Zelfde frites sauce.................. Dit als basis
Klein blikje tomatenpuree
Zout, peper, worchestershire sauce
Suiker................................... Suiker mag ook honing zijn.

Als brandstof er in whisky.
Kan vervangen worden door,..................Sherry, jonge jenever.
De hoeveelheid kan worden begrensd door de dikte van de sauce.
Mag niet gelijk van de lepel aflopen.

Ook hier weer eerst loskloppen met wat koud water. Enkele eetlepels
Tenzij je er voor kiest om dat te vervangen door, je raad het al, Whisky.

Dan spul erbij voor smaak.
Dikt wat na door de tomaatpuree behoeft dus soms wat meer extra vocht.

Past bij alle salades van verse groenten en vruchten.

Voorbeeld salade

Raketsla, Brussels lof, radijs komkommer, appel, sjalot,
zoete punt paprika, tomaat,

Al deze kunnen gezamenlijk of in afzonderlijke groep worden gemengd.
Ingrediënten zijn zoet en bitter.
Altijd een van elk gebruiken, dus een zoete tegen een bittere.
De sauce is aan de zoete kant bitter mag dus iets meer aanwezig zijn.

Bewaren als dat tenminste moet.
Gewoon in het koelvak.

De salade zelf naturel of zout, peper, paprikapoeder, maggi als smaakmakers
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:02

Voor warm of koud.
Met voornoemde sauzen en salade.

Been ham.
Gewoon kruiden met zout peper en mosterd kan.
Kan dan zowel gebakken worden als geroosterd.

Bij roosteren doe ik altijd wat voor koken in de magnetron. 5 min. vol vermogen.
Dan gewoon onder de gril af en toe draaien.
Ga uit van gewicht ruim een kilo.

Kruiden met zout peper en dan gestoken gaatjes vullen met knoflook.
Dan liever op een draaispitje gaar maken.

Potje met olijf olie doen waarin de volgende kruiden zwemmen.
tijm, basilcum, oregano
Regelmatig tijdens gaar maken insmeren hiermee.

Kan dus zowel warm als koud genuttigd worden.
Prima met geroosterd brood erbij.
Gemakkelijk te bereiden voor de dag van terugkomst der kampioenen.

Drankje, pak zelf lichte en fruitige rose.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:03

Over voedsel bereiden.

Degene die nog geen geloof hebben in hun kunsten.
Kruiden meestal te zwak.

De andere groep gaat snel over de schreef ermee.

Beiden doen het daar minder goed dan.

Over smaak valt nooit te twisten.
Is een persoonlijke ervaring en voor ieder weer anders.

Mijn Ome Gerrit zaliger, die wandelende dus.
Zei altijd Eduard koken kan je niet leren.
Dat is een kunst.
Een gave die je gekregen hebt, of niet.

Zoals altijd blijf ik met een andere mening.
Koken kan iedereen leren.
Als smaken verschillen , is mijn gedachte.

Kan toch iedereen iets bereiden wat hij of zij nu wel het allerlekkerste vind?
Daarmee slaagt hij of zij dan voor het examen, Toch?
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:04

Bereiding duif op methode Eduard

Deed dat al als kleine jong.
Heb dat nooit meer afgeleerd moet ik bekennen.
Was er eentje die zich verloor in het buiten leven.
Praat dan over mijn jaren rond de 10’ de verjaardag.
Ging dan wilde duiven vangen.
Lukte het beste met de jonge onervaren vogels.

Zoals al eerder vermeld over smaak valt niet te twisten.
Vond nooit een betere bereiding voor wat betreft de smaak ervan.

De duif werd geslacht aan de buik los gemaakt en de ingewanden verwijderd, nieren liet ik zitten.
Schoongespoeld in beschikbaar water, keek nooit zo nauw.
Was dan buiten in bos of veld.
Lever, hartje en gekeerde gewassen maagje terug in de buik gelegd.
Veren plukken werd voor het overgrote deel gedaan, nooit helemaal.

Maakte een diep smal gat in de grond, zo’n 30 X 30 X 60.
Luistert niet zo nauw.
Deed er stenen onderin leggen, liefst kiezels.
Ging er een fikje in stoken totdat de kuil een dikke bodem met hete as en houtskool bevatte.

Nam wat natte klei en pakte daar de duif, of duiven mee in.
Werden in de kuil gedeponeerd.
Erna de kuil afgedekt met grond.
Vanaf een half uur maar liever na een uur de duiven opgegraven.
Komen er mooi zwart geblakerd uit.

Heb er dan alleen zeezout bij nodig als smaakmaker en wat papier om de handen te schonen tijden het eten.
Die zwarte korst gaat er heel gemakkelijk afbreken.
Zijn de veren de huid en de klei.
Nooit waren duiven lekkerder voor mij als op die manier.

Geef toe is niet voor ieder weggelegd.
Maar heb je een tuin met de genoemde ruimte.
Wilde duif kan je vervangen door oude postduiven.



Als je dan toch daar mee aan de gang gaat.
Zet eens een aardappel in de grond.
Er zijn soorten die binnen 9 weken oogst opleveren.
Zet er ook wat juin oftewel uien bij.

Als je die uit de grond haalt.
Even schoonmaakt de ui pellen, de aardappels even borstelen onder de kraan met stromend water.
Dan direct bakken in koekepan.
Ook hier weer zelf wat zeezout toevoegen tijdens eten.
Krijgen aardappels en uien een geheel nieuwe betekenis.

Drankje mag licht zoete witte wijn zijn voor mij.

Aardappels kunnen ook in folie mee in de kuil als gepofte aardappel.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:05

Wist je dat je uien hebt die het hele jaar zonder problemen kunt telen en oogsten.
Namen ervoor zijn Egytische, boom ui en denkelijk nog wel wat.

Is een ui met een smalle hoge uivorm.
Maakt de nieuwe aanwas aan de bloeistengel in de vorm van minni uitjes.
In de grond zoals gebruikelijk voor de ui-soorten bol deling.
Kan op die manier ook gewone uien door houden voor nieuw.

Krijg je als gerenomeerde uieneter de tranen van in de ogen.
Zo scherp zijn ze.
Gelukkig is ook het bladgroen goed te eten en is dan wat milder.

Is ook al voor het groen van de knoflook zo.
Ook daar iets minder wasem voor de buren en wat milder.
Hoef je niet te gaan lopen met een afzuigkap op je hoofd.

Preiteelt past hier ook wel en beetje bij.
Oogsten ongeveer 6 centimeter boven de wortel.
Dan bijmesten.
Enkele weken later zie je de tweede oogst uit dezelfde plant er staan.
Moet je iets sneller oogsten, gaat sneller zaadstengel maken.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:07

Tips voor succes met het zomer hapje.

Lastig vlees wat altijd traag gaar wordt.
Dit verhelpen met een marinade van zuren.

Indien azijn dit erna goed afspoelen vanwege de bijsmaak.
Neemt ook smaak weg dus niet te lang erin.
Ananas sap ook al een goede weekmaker.
Tomaat puree en limoensap eveneens.

Indien weing tijd er mee.
Doe dan voorkoken in de magnetron met pakweg 30% vermogen.
Erna op de gril een enorme tijds besparing.
Wat belangrijk is van buiten en van binnen gaar dan.

Doe het zelf ook al met kip waarin nog bot zit.
Dat rose aan het been is mooi verdwenen.
Niet iedereen is daar gek op.


Nog maar sausje.
Pinda sauce
Pcd is de voordeligste en de meest geschikte.
Op zeer lage warmte bron opzetten en er bij blijven voor roeren.
Teveel warmte en de boel gaat schiften. Dus let daar zeker op.

Smaakstoffen; zout, peper, knoflook, lombok of sambal oelek, maggi, ketjap, suiker, paprika poeder, limoen of citroensap ,

Om de handel wat dunner te maken kan; Water of bouillon of melk.
Elke heeft haar eigen karakter.
Leert vanzelf wel waar voorkeur voor komt met welk artikel waar het op gedaan wordt.

Een leuke en lekkere variant is gedroogde kokos er door mengen
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:09

Om wat basis in de kast te hebben voor een lekkere saus.
Kan je een roux maken.
Zal voor ons een eenvoudige bruine kunnen zijn.

Neem wat margarine, of boter, en smelt dit langzaam op kalm vuur.
Voeg bloem toe en doe dit in beweging houden over de bodem van de pan.
Als je er met een vinger op duwt, pas op is toch knap heet, voelt het eerst korrelig aan.
Pas als het vettig en zacht aanvoelt is de bloem gaar.

Laat het afkoelen en maak er porties van ongeveer 50 gr. is groot genoeg.
Kan afgesloten in de koeling worden bewaard, of zelfs voor heel lang in de vriezer.

Bruin wordt hij omdat je bijna op zeker te heet gaat maken.
Blank blijft hij als je hem juist van de goede warmte voorziet.
Maakt niet uit voor resultaat bij ons.

Stel dat je nu b.v. duif gaat eten.

Maak dan van het slachtafval een bouillon.
Niet de veren natuurlijk maar wel de afsnijdsels en niet gebruikte stukken en botjes.
Dit aanbakken in weinig vet mag van de duiven zijn.
Dan water er bij en laten trekken. Tegen de kook aan.
Mooiste is meer als 12 uur.
Kan om hoeveelheid te krijgen wat kip bouillon blokjes er bij doen
Regelmatig water er bij doen.

Het vet er afhalen de boel zeven.
De rest, het vocht, inkoken tot een derde.
Kan in afgesloten fles redelijk lang worden bewaard.
Om te hernieuwen flink aan de kook brengen en dan weer snel afkoelen en afgesloten weg zetten

Dit is dan de tweede basis voor je saus.
Samen maken die bodem er van.

Bij datgene wat je dan gaat eten wordt de saus afgemaakt met ingrediënten die je zelf het lekkerste vind.

Een lekkere saus voor bij de duif wordt dan gedaan als volgt.
Neem een blokje roux, had je al in de koeling liggen.
Maak wat van ingekookte bouillon heet, blokje erin en loskloppen.
Je krijgt nu een gebonden saus als het goed gebeurt.

Te dik en je gooit er wat bouiilon bij.
Te dun is lastig, dus met weinig vocht beginnen.
Neem een halve liter en begin met een kwart liter.
De rest voor zover als nodig.

Voor een vollere smaak doe dan een scheut room, dan niet meer koken.

Bak in een koekenpan de voor jouw lekkere spullen.
Zou wat ui doen knoflook grot champignons , tomaat, reepjes paprika, lente ui.
Smaakmakers zout peper worchestershire.
Als dit gaar is bij de warm gehouden saus doen.

Afmaken met scheutje sherry en peterselie.

Lijkt allemaal erg veel en ingewikkeld.
Zal zien als je de stapjes een voor een volgt dat het een makkie is.
Inkoken bouillon vergt wel tijd.
Geen zin of tijd er is ook kant en klaar te koop.

De grootste lol ervan is dat het alle kanten uit kan worden gevarieerd.
Door ingredienten toe te voegen of weg te laten veranderd het compleet.

Daardoor kan je het ook voor een geroosterde TBoon doen.
Een riante entrecote, kortom er is altijd wel een stuk vlees te bedenken waar die bij gepast kan worden.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:10

Vlees Indische bereiding naar Hollands vervormt.
Als de varkenslapjes in de reclame zijn, minder als 5 euro de kilo.
Neem er dan wat van in huis..

Snijd ze in voor jouw aantrekkelijke brokjes.
Marineer met lombok, limoen, maggi, Ketjap Manis, dikke variant, knoflook ,zeezout, peper bruine suiker.
Doe het een uur of langer laten intrekken.
Dan op vergiet leggen en uit laten lekken.

Voor zachte bereiding;
Vlees even snel aanbakken voor dicht schroeien.
Dan zachtjes garen, in laatste stuk bakken, bodem met koud water losbakken.
Marinade erbij en dan zachtjes laten uitgaren.
Bij taai vlees nog eens wat vocht erbij en weer laten verdampen.

Harde bereiding;
1 a 2 minuut magnetron voluit.
Dan onder gril of op rooster roosteren.
Wordt dan de droge krokante variant.

Prima met de zelf gemaakte pinda saus / stokbroodje / witte rijst / patat.

Vorig recept is ook te doen met runderlapjes.

Dan alleen de zachte bereiding.
Behalve als je entrecote hebt.

Een extra is dan de gedroogde kokos.
Gaat er bij nadat het gebakken is.
Tijdens het nakoken zeg maar.
Bij erg taai vlees twee keer vocht toevoegen en in laten dampen.

Saus Pinda saus / knoflook saus / stokbrood / witte rijst.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:13

Rijst koken.

Twee soepkommen rijst.
Drie soep kommen water.

Drie minuten vol in de magnetron.
Dan 30 min op 30% laten garen.
In de laatste 10 minuten ff losmaken met een vork.

Levert droge rijst op.

--------------------------------------------------------------------------------------

Rijst vorige dag.

Ui bakken met wat prei en of kool.
Mag witte kool, groene , paksoy, spitskool of welke dan ook zijn.
Laatste moment van gaar maken wat tauge er bij.

Smaakstoffen; zout, peper, sambal oelek, maggi, ketjap.
Restant vlees kan er apart bij of erdoor.

Zuurtjes als augurk en zilveruitjes is vanzelfsprekend.

Mag ook komkommer en tomaat zijn, klein uitje er bij.
Olie, azijn, zout peper, maggi, als smaak erin.

Pindasaus blijft kunnen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:15

Als het koud is in het voorjaar.
Je staat al een poos te wachten in kou.
Kan je prima een opwarmertje gebruiken.

Bruine bonensoep;
Voor de speedy versie.
Blik bruine bonen heet maken in de magnetron.
Wel ff in een magnetronbakje doen hè, willen geen bom plaatsen, Toch?
Staafmixer er op om het fijn te krijgen.
Dan in een pan waarin 2 liter water met 2 bouillon blokjes zitten.

Koekenpan uitje aanfruiten in boter.
Erna stukjes gesneden rookspek erbij.
Even aangaren
Kan dan bij de pan met bonen.

Handvol prei met wat kort gesneden wortel en selderij.
Met wat aan hangend vocht paar minuten vol in de magnetron.
Testen op gaar.

Kan erna bij de soep.
Afmaken op smaak met peper, zout, maggi.

Stokbroodje erbij of witte brood belegd met oude kaas.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:18

Oude duiven
Maak ze panklaar.
Halveer ze en leg ze in een pan.
Doe er wat aardappel bij in grove stukken.
Wortel en ui al net zo.
Kippen bouillon er over gieten tot ze onder staan.
Tegen de kook aanbrengen en dan houden voor een 30-45 minuten.
Dan er wat voorjaarsgroenten bij doen.
Denk aan jonge worteltjes, peulen, lente-uitjes.
Mag ook wat maïs uit blik zijn.

Eenvoudig kruiden met wat verse gemalen zwarte peper en zeezout.

Overgebleven bouillon kan met taugé en wat reepjes spitskool
Tot een smakelijke soep verwerkt worden.

Doe de bouillon stevig verwarmen maar niet koken.
Een volle eetlepel pindakaas er bij roeren.
Wat lombok of sambal oelek erdoor.
Als je ziet dat het bindt is die goed.

Als laatste de groente er in deze mag knapperig blijven.

-------------------------------------------------------------------------------------

Oude duiven,
Maak ze panklaar.
Halveer ze en leg ze in een pan.
Doe er wat aardappel bij in grove stukken.
Wortel en ui al net zo.
Stukje rookspek in blokjes.

Braad deze gezamelijk aan.
Is het mooi aangeschroeid,

Dan tijm, rozemarijn, oregano, knoflook teen er bij.
kruiden met wat verse gemalen zwarte peper en zeezout.

Dan een fles wijn er tegen aan.
Kan met water worden opgevuld om onder te staan.

Rose kan maar een chianti ook, eigenlijk elke slobberwijn.
Tegen de kook aanbrengen en dan houden voor een 45-60 minuten.

Moet eigenlijk met een turken brood worden weg gewerkt.
Zijn die grote ovaal ronde en soms platte.

-------------------------------------------------------------------------------------

Jonge duiven,

Voor het snelle werk.

Slachten, dan gelijk snee over de borst van boven naar beneden.
Kan het vel met veren er meteen af.
Buikje los en prut eruit.
schoon spoelen.

Lichtjes zouten met zeezout, geeft nu eenmaal meer smaak.
Deze vlot braden op middelhoog.
Komen krokant en gaar na ongeveer 15-20 minuten.

Gaan perfect als borrelhapje er door.
Kan met genoemde sausen en brood soorten.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 10:21

Jonge duiven simpel,

Schoonmaken en dan halveren.
Even plat drukken voor beter contact op de gril.

Meegrillen tomaat, champignons en bacon.

Op smaak brengen met verse peper gemalen en wat zeezout.

Stukje witte brood om de vingers weer schoon te maken.

------------------------------------------------------------------------------------

Jonge duiven,

Kook een griesmeel in licht aangezouten melk.
Roer er wat boter door en wat achterham.

Vul hier de jonge duif mee.
Lichtjes zouten en op rustig vuur braden.

Serveren met gebraden krielaardappeltjes
Groenten mag asperge zijn of doperwtjes.

Braad vocht even los maken met iets bouillon.
Erna als het weer kookt het vuur er onder weg en wat room in roeren.
Prima saus erbij dan.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:00

Voor de vis liefhebbers.

Maak altijd mijn eigen vis kruiden.
Zijn op vrijwel alle gebakken vissoorten te doen.

Mooi mengsel is;

3 eetlepels fijn zeezout.
2 eetlepels zoete paprika poeder.
1 eetlepel kerry kruiden.
1 theelepel witte muntok peper.

Zorgvuldig mengen, gaat beste met een vork, dan in een goed afgesloten pot of iets dergelijks bewaren.
Bewaren altijd koel en donker, niet in de koelkast ermee.

Sluit de verpakking niet goed af omdat dit niet lukt.
Dan eerst plastic zakje om het in te doen, dan pas in de pot.

De peper is het beste van Versteeghe Rotterdam.
Die fam. heeft het alleen recht er op sinds de gouden eeuwen.

Andere bedrijven moeten het versnijden om meer winst te maken of mindere kwaliteit nemen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:02

Als dat met die rijst goed gaat.
We weten nog wel 2 keer rijst 3 keer vocht
Heb ik daar wat variaties op.

In de magnetron nooit geen aanbranden van de hap.
Ga er vanuit dat er ook zijn zonder dat ding.

Truc is dan om op zo laag mogelijk vuurtje de zaak gaar te krijgen.

Nog een methode uit de oude doos is de hooikist.
Rijst ff koken, zeg maar 15 minuten, daarna in de kist.
Is een kist volgepakt met hooi.
Kan de pan ook nog bij.
Die afdekken en half uurtje laten staan.

Moest een variant worden.
Bak wat ui, wortel, hete peper,paprika, in verschillende kleur.
In reepjes of andere kleine vorm snijden hoef ik niet te zeggen, Wel?
Mag je er ook rookspek en wat kip bij meebakken.
Kan met vet, boter of olijfolie
Zout, peper voor de smaak toevoegen.

Als dit dan wat aangebakken is de rijst er bij gooien en lekker verder bakken tot de rijst glazig wordt.
Dan het vocht erbij.
Mag water zijn maar ook een kippenbouillon.
Dan afgaren zoals verteld werd.
Laatste 10 minuten van afgaren wat garnalen erbij.

Is met brood een prima maaltijd op gemakkelijk.
Is ook weer snel op te warmen voor gebruik.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:03

Broodje gezond,

Oud witbrood of bruin als je dat lekkerder vind.
Moet wel zeggen dat er alleen nog maar wit gemaakt wordt bij de bakker.
Dat wit wordt tegenwoordig bruin door kleurstof of spul wat je eigenlijk niet wil.

Maar goed oud brood dus.
Er op frisse sla met tomaat in plakjes en ei.
Die wissel je af plakje ei plakje tomaat.

Kan frites saus op.
Maar die whisky saus is er ook nog natuurlijk.

Zout en peper kan je er zelf bij doen.
Afwisseling met komkommer kan ook nog altijd.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:05

Lever

Je hebt de varkens lever en de runder.

Varkenslever dicht schroeien zodat die inwendig nog wat rose is.
Bak er ook maar wat spek bij.
Geeft toch weer net dat andere smaakje er aan.
Zetten het ff apart voor afwerking van de rest.
Wel warm houden dan.

In het braadvet wat er nog is uien bakken.
Als ze glazig worden kun je er stukjes paprika bij doen.

Als smaak stoffen gebruik je zout, peper suiker, en iets ketjap voor net even anders.
Voor de pittig liefhebbers, gewoon wat lombok er in snijden.
Die het kennen vergissen zich vast niet met de hoeveelheid.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Lever, rund.

Deze ook weer snel aanbraden om dicht te schroeien.
Daarna lekker laten afkoelen.

Als je nu een keer gaat frituren kunnen deze meegefrituurd worden.
Zou ze wel in apart pannetje doen.
Maken het vetpotje op ene oud.

Royaal zout er op na bakken.
Met friten erbij een andere combinatie van dit vlees.

Is niet goed voor Jicht lijders.
Die kunnen het maar beter laten staan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Die kant en klare in de koelkast staande aangebakken stukken kunnen nog weer anders.

Doe het aan een spies.
stukje lever
stukje paprika
Stukje spek.
Stukje ui.
Dan nogmaals in volgorde tot de spies vol is.

Dan op of onder de gril ligt aan welk aparaat er beschikbaar is.

Met friten en shaslik saus.
Stokbrood mag
Glaasje rose ook al.

Doe tenslotte alles weer bij elkaar in de pan en laat het een klein moment doorgaren.

Serveren met hompen brood.
De bekende knoflook saus.
De tomaten saus, mag bekend merk zijn.

Het is mislukt als de lever korrelig proeft.
Is het veel te gaar.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Volgende

Keer terug naar Recepten, gerechten en kruiderij



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 20 gasten

cron