• Advertisement

Recepten van Eduard



Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:44

Mochten ze een ree hebben geschoten met het idee het was een haas.

Zijn er daar ook die kunnen vertellen.

Kan die op de volgende wijze.

De rug, 100gr. gerookt spek, 2 winterwortels, 2 peterselie wortels, 1/5 bosje selderij, 100 gr bos paddestoelen, en een flinke scheute witte wijn.

Rug lekker aanbakken.
Dan spek er omheen zetten.
In een braadslee onder regelmatig bedruipen aangaren.

Groente in stukken maken en de paddestoelen grof snijden.
De wijn erover.
Den de hele hap in de oven laten garen.

Mag voor mij, de lezers weten het al een goede Bordeaux bij.
Misschien te zwaar voor de meesten maar 1996 was wel een tof jaar.

Kan de duvel nog niet tegenop.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:45

Russische aardappels

1 kilo aardappels, 200gr. Ham, 200gr. Zure room, 2 eierdooiers, zout en 70 gr boter

Kook met wat zout de geschilde en in plakken gesneden aardappels bijna gaar.
Dan mooi bakken en erna in een vuurvaste schaal in afwisselende lagen leggen met de ham.
Laatste laag aardappel.
Room en eierdooier loskloppen.
Er over heen gieten.
Dan in de oven tot het mooi goudgeel ziet.
FF vers gemalen zwarte peper er overheen voor het op tafel komt

Doet het goed met een spinazie schotel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spinazie op de bekende wijze schoonmaken en verder bereiden.
Zout, peper, nootmuskaat, en een teen knoflook gebruiken om op smaak te krijgen.

Paar eieren loskloppen en over de spinazie heen doen.
Paar blokjes jonge kaas er op strooien.
Hier op nog wat paneermeel doen.

Het geheel in de oven even gratineren.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:46

Aangezien de bloemkool bijna niet meer gekocht wordt
Er wel een aardig recept over is van onze Rode vrienden.

De volgende dus.

1 kilo bloemkool, 100 gr. Bloem, 2 flinke eetlepels geraspte kaas, potje met olie of vet, zout peper nootmuskaat en 2 eieren.

Maak van de bloemkool de roosjes los.
Kook die in water bijna gaar.

Maak van de bloem en de eieren een beslag.
Doe de smaken en de kaas erdoor.

De roosjes er doorheen halen zodat ze bedekt worden door beslag.
Krokant bakken erna in het olie of vet pannetje.

Zelf doe ik de nootmuskaat vervangen door kerrie en wat paprikapoeder.
Het is niet zo calorie arm als misschien gewenst maar met gebakken schijfjes aardappels.

De rosé kan geen kwaad in dit geval om er bij te hebben.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als vlees bij voorgaand recept kalfsrollade.

Rollade kruiden met zout peper.
Dan snel dichtschroeien in hete braadpan.
Daarna afgaren onder bedruipen in de oven.

Als die gaar is en opgediend gaat worden.
Bloem met de altijd gebruikelijke zure room mengen en door de jus heen mengen
Zorg voor voldoende tijd om de bloem te garen.
Even door de zeef ,dan over de rollade en op tafel ermee.

Kan je toch een prettige maaltijd hebben genoten erna
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:48

Een mooie boeren salade,

250 gr. gekookte bieten uit het zuur.
3 flinke zoute augurken.
3 gekookte aardappels.
1 gaar gekookte selderij knol, opletten dat het een harde is en geen voze.

Zout, peper, suiker, citroensap, olie.

Alles in kleine blokjes snijden.
Mengen met olie en erna op smaak brengen.

Mag er, als je het lekker vind, ook wat yoghurt doordoen.

Grof boeren vloer brood past er bij.
Garnering met ijsbergsla tomaat en zoete uiringen.

Neem er gerust een stevig biertje bij.
Maar in Rusland is dat natuurlijk wodka.

Zet de fles dan in de vriezer vooraf.
Gaat echt niet bevriezen.
Doet die wel op de tafel aan de buitenkant.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 09 okt 2010, 22:49

Laten we maar naar het zuiden gaan.
Spanje b.v.

Als de onze daar weer zijn en besluiten om daar te blijven en dan te sterven.
Moeten we er maar het beste weer van zien te maken.

De schoongemaakte duifjes halveren.
Op zachte warmte garen in olijfolie.
Als ze gaar zijn ff warm houden.

In de olie gesnipperde ui stoven dan met bloem bestuiven en mooi bruin aangaren.
Afblussen met droge witte wijn, afsmaken met wat zeezout.

Over de warm gehouden duifjes gieten en gelijk opdienen.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:00

Blijven daar genoeg duiven zitten dus nog maar een paar in het pannetje.

Ook deze stoven we op een matig vuur redelijk tegen gaar aan.
Dan een flinke scheut witte wijn er op.2,5 dl bouillon er op kip of kalfs mag.

Bosje peterselie er bij en lekker garen.
Vlak voor het opdienen proeven voor voldoende zout en peper.
Dan wat ontpitte olijven er bij warmen.

Vanuit de pan op het bord flink stuk brood er bij voor wat sopwerk
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:01

Een poosje rijstpikken zeiden we hier wel eens als we Indisch deden of Chinees.

Haal ruim krabbetjes en verdeel die in handzame brokken.
Doe ze marineren met; soja saus, ei, zout, suiker, kerrie poeder, sherry, en knoflook.

Twee uurtjes koel weg zetten is voldoende .
Wel afsluiten met folie vanwege de kwade dampen in de koelkast.

Krokant bakken die uitgelekte krabbetjes in olie.
Minuut of tien.., zijn ze erg dik dan wat langer uiteraard.

Dan de marinade erbij en alles heet maken.
Wat opgeloste maïzena er in doen voor het binden van de saus.

Kan dus met een kom witte rijst.

p.s.

Mag natuurlijk altijd scherp maken met lomboks.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:02

Kipfilet in klein brokjes snijden.
Marineren in; sojasaus, sherry, suiker, zout, wat druppels sesamolie

Na marinade tijd uit laten lekken en wat afdeppen met keukenrol.
Pak de blokjes vlees in een plakje bacon of ontbijtspek.

Maak een papje van ei en bloem.

Zet de olie heet en doop de kip pakjes in het beslag en erna in de hete olie.
Bruin en gaar bakken.

Snijd wat vlees tomaat aan plakjes leg die op een schaaltje om en om met komkommerplakjes.

Past ook al bij de witte rijst.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:03

Als de witte rijst verveeld..

Snijd prei heel fijne reepjes.
Snijd wat lente ui in zelfde fijne reepjes.
Neem een handje gewassen taugé.
Maak een roerei van een aantal eieren.

Doe de rijst in een wok ff aanbakken
Doe de groente erbij
Lepeltje sambal oelek erbij.

Is binnen 3 minuten klaar.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:03

Kipfilet in brokjes doen.

Groente potje maken van,
Wortel in fijne reepjes , Prei idem, Ui snipperen, teentje knoflook fijngehakt en wat Chinese kool fijn gesneden.

Vlees wokken.
Groente voor stoven in de magnetron 3 minuten vol vermogen.
Dan erbij in de wok.

Op smaak brengen met zout, peper, soja saus, oestersaus.

Bakje witte rijst erbij ,
Gele mag ook.

Gele maak je door tijdens het koken een scheut melk bij het kookwater te doen.
Daar gaat dan ook een lepel koenjit bij; ander woord ervoor is geelwortel.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:04

Pakje eiermie dikke stengels
Kook je in drie minuten gaar.

Dus voor die tijd wat reepjes kipfilet of reepjes entrecote roerbakken.
Daar 2 uien gesnipperd mee in doen en wat prei.
Een Spaanse peper voor wat pit.
Iets Worcestershiresaus erin.
Twee theelepels 5 kruiden poeder.

Gare mie afgieten en erdoor roeren.

Past een spiegelei bij of een plak ham.
Tomaat in plakjes en komkommer is er ook al niet slecht bij.

Hier kiest er nog wel eens een voor wat gemengd fruit.
Is ook een leuke combinatie
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:05

Als de restanten rijst, nasi of bami te kort worden om een maaltje te hebben.
Kan je het volgende bij artikel er bij bakken.

Neem per persoon een banaan.
Niet overrijp maar gewoon geel met weinig groen er nog op.
Geen bakbanaan doen, vinden wij meestal niet zo lekker.

Maak een beslag van ei wat meel en een beetje water.
Dikke vla zeg maar om de dikte te bepalen.
Er in ietsje zout, zakje vanillesuiker, wat bruine bastard suiker.

Banaan in dikke schuine plakken snijden.
Door het beslag halen en?
U raad het al in de hete olie mooi bruin bakken.

Op keukenrol uit laten lekken en poedersuiker er over heen doen.
Op tafel wat honing er bij zetten voor de zoetliefhebbers.
Zoet zuur in de vorm van uitjes en of augurk past er ook al bij.
Evenals tomaat aan plakjes gesneden.

Kortom met een wit wijntje erbij is de tafel al weer vol aan het worden.
Pilsje of wit biertje mag natuurlijk ook.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:05

Blokjes vogelvlees in bacon

Neem b.v. kipfilet en maak er wat langwerpige brokjes van.
Moet in ieder geval niet te dik zijn.

Marinade om het vlees in te doen maken van,
Soya saus, sherry, suiker, zout en wat druppels sesamolie.
Uurtje in kou laten intrekken.

Erna de boel uit laten lekken en de vlees stukjes in bacon wikkelen.

Beslag maken van ei en bloem.
Brokjes er door.
Dan dit frituren in hete olie

Bijgerechtje een lekkere tomaat in plakjesalleen met wat zeezout bestrooid.

Voor hen die het pittig willen.
Doe wat lomboks fijn door de marinade, is voor de meeste genoeg.

Kan uiteraard ook op de BBQ,
Helaas dan niet met een beslag jasje.

Dan ff in de magnetron voor het voorgaren.
Denk gelang de hoeveelheid ( 400 gr,) aan 3 min half vermogen.
Bij grotere hoeveelheid vermogen naar beneden bijstellen en de tijd verlengen.
Denk aan een kilo product, een 1/3 vermogen en tien minuten tijd.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:06

Gevulde filetjes.


Kipfilets of ander gevogelte.
De filet open snijden zodat er een builtje ontstaat.
Vul dat met champignons en achterham allebei fijn gesneden.

Zet de kanten dicht met een saté stokjes of andere prikhoutjes.
Doe ze in een schaal.
Giet er bouillon op met een scheut sherry en een scheut soya saus.
Aan de kook brengen en dan op laag pitje laten garen.

Filet er uit.
Vocht binden met wat maïzena.
Dan terug over de filet.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:07

Heb wat tegen kant en klaar kruiden van onduidelijk.
Gluur ff naar wat ze er in stopten en ga dan voor eigen variant door het bij te werken.

Sate wordt gekruid met volgende smaken.
Hoeven niet allemaal tegelijk maar is per maaksel een eigen mogelijke variant van de voorkeuren.

Ui, knoflook, peper, zout, ketjap, limoen, gember, lombokpeper, maggi, suiker.
Bruine bastard vind ik lekker, ander zweert bij goela dwaja, is een bittere suiker.

Zelf doe ik er ook nog wel eens kokos bij als variatie.
Kan als melk en als raspel.
Tomaat puree is ook zo'n variant die er in kan, wel weinig doen mag niet overheersen.

Geld trouwens voor alles wat je doet met smaken, altijd zoeken naar de balans.
Dat is de voornaamste reden om altijd overal aan te ruiken en te proeven.

Gezien de structuur van het vlees.
Zou reepjes snijden voor roerbak.

Marineren met de limoen ketjap knoflook en ui.
Dan snel braden.

Dan wat satesaus en stokbroodje er bij.
Alhoewel gewoon casino doet het er ook goed bij.

Wat komkommer en plakjes tomaat voor kleur en extra smaak.
Met deze dagen is hopelijk het thuistapje nog niet leeg.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:08

Verse groenten zijn belangrijk om regelmatig te gebruiken voor een goede gezondheid.

Wat ik een lekkere variant vind is de volgende.
Flinke hoeveelheid spinazie per persoon
Royaal knoflook voor het geheel.
Stukjes kipvlees of ander er voor hebbend vlees.
Zout, peper, eventueel Spaanse peper al dan niet met de zaadjes er nog bij.
Scheutje bouillon.

Roerbak de vlees stukje gaar met een gedeelte van de knoflook.
Voeg daar ook op het laatst de andere nodige kruiden bij als zout etc.
Haal vlees uit de pan.
Doe dan de spinazie erin met de rest knoflook.
Zeer snel roerbakken op hoog vuur.
Spinazie mag niet gaar worden zeg maar.

Doe het vlees ff in een andere pan en breng het op temperatuur.
Doe er wat bouillon bij om aanbakken te voorkomen.
De knapperige spinazie vervolgens erbij doen.
Pan schoon bakken met wat bouillon en dit tevens bij elkaar doen op met vlees

Het geheel omscheppen en direct op dienen.

Kan prima met gebakken of gefrituurde aardappel.
Bij een kom witte rijst is het ook al een goede combinatie.

Drinken mag dit keer zelf worden bedacht.
Past zelfs een mineraalwater bij.

Zelf kies ik hiervoor een zachte rosé.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:09

Mosselen zijn misschien nog wat aan de hoge kant in prijs.
Smaken nu nog opperbest op de vertrouwde manier.
Maar dan komt er een moment dat je wel eens wat anders wilt.

Mosselen even 1 minuut voorkoken.
Die kleine jongens uithalen en droog deppen.
Roerbakpan op hitte brengen.
Arachide olie er in met een paar flinke handen aan reepjes gesneden prei.
Een lepel fijn geraspte gemberwortel toevoegen
Tevens een portie peultjes.
Snel op hitte door roerbakken.

Maïzena aanmaken met wat water, zout en een scheut sojasaus.
De roerbak even opzij leggen aan de wand.
Met de pap voornoemd het nog aanwezige vocht binden.
Met het indikken de opzijgeschoven spullen er weer in roeren.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:10

Ook hier weer voorkoken die mosseltjes.
Beslag maken van zelfrijzende bloem , sherry en een ei.
Hier wat fijn gesneden sjalot door mengen en wat geraspte gemberwortel.
Afsmaken met wat zeezout.

Olie aan de 160 Gr. C. brengen.
Mooi bruin frituren en op keuken-papier laten uitlekken.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:11

Neem een fijne kalfsbouillon.
Doe wat verse tuingroenten verzamelen.
Zijn alle groenten die er al wel zijn maar nog niet volwassen.

Goed wassen en schoonmaken.
Dan slechts in grove delen versnijden.
Een peul b.v. in twee.
Een zomerworteltje heel klein heel laten en anders in de lengte in twee.
Sperzieboontjes hooguit in twee.
Zelfs de zaaiuitjes als knolletje van 5-10 mm. kan heel mee.
Wat witte reepjes uit de preistengel en een takje selderij en peterselie passen er in.

Bedenk dat het niet altijd veel moet zijn, ook beperking en keus kan goed zijn.

De groenten even stomen dan aan de bouillon toevoegen.
Enige minuten als het ware laten trekken.
Dan opdienen met wat toast.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

Re: Recepten van Eduard

Berichtdoor Eduard » 10 okt 2010, 22:11

Als jezelf de dieren voor de slacht gebruikt kan het nuttig zijn om te weten welke voederdelen de smaak kunnen beïnvloeden.

Van vismeel weet iedereen wel van dat je dit niet voor de slacht moet geven.
Dat kruiden voeren een toegevoegde waarde aan de smaak geeft is weer minder bekend.

Meende al eens geschreven te hebben dat jeneverbes zo'n smaakmaker is.
Kip bereiden met citroen is een bekend Frans recept.
Citroenkruid ruim verstrekken door het voer is een andere benadering.
Komt dan zo geraffineerd naar voren na het braad proces dat het wel waar genomen wordt maar niet te definiëren is.
Als dieren aan de vette kant komen kan je op dezelfde wijze met mint werken.

Met valfruit is weer een ander effect te maken.
Bij konijn oppassen voor een te uitgesproken zoete smaak op die manier.

Mocht je het geluk hebben een big groot te kunnen brengen naar de slacht.
Zorg dan dat er geen warme of zelfs hete slobber ingaat.
Dit is fataal voor goede darmen.
Kan er dan bijna geen goede stukken meer uithalen voor de worst.

Bekend in Limburg en gewaardeerd waren altijd de varkens van achter de kroeg die veel lekbier kregen.
Waren er die konden overdrijven en beweerden dat er geen glas bier mee bij hoefde voor de braadstukjes.
Sommigen zeiden daar weer van dat dit kwam uit de groep geheelonthouders.

Gelukkig waren dat er maar heel weinig in Limburg.
Eduard

Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1440
Geregistreerd: 27 jan 2010, 07:24
Woonplaats: Arnhem

VorigeVolgende

Keer terug naar Recepten, gerechten en kruiderij



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 18 gasten

cron